post

«کارخانه ذوب القایی سریر صنعت پایتخت»

روش‌های تولید فولاد خام

امروزه فن‌آوری‌های مورد استفاده در تولید محصولات فولادی در مراحل بعد از به دست آوردن فولاد مذاب یعنی ریخته‌گری و نورد کم و بیش یکسان است. اما برای به‌دست آوردن فولاد مذاب یا خام، از فن‌آوری‌های مختلفی می‌توان استفاده کرد.

عمده فولاد خام دنیا از دو روش زیر تولید می‌گردد:

  1. تهیه آهن خام یا چدن مذاب در کوره بلند و تولید فولاد در کانورترهای اکسیژنی، نظیر ذوب‌آهن اصفهان.
  2. استفاده ترکیبی از قراضه و آهن اسفنجی در کوره‌های قوس الکتریکی و یا القایی، نظیر فولاد مبارکه یا کوره قوس الکتریکی و فولاد زرفام یا کوره القایی.

در روش اول که شیوه سنتی تولید است، از احیای غیر مستقیم آهن استفاده گردیده، سنگ آهن پس از فر‌آوری به همراه آهک و کک وارد کوره بلند شده، آهن خام یا چدن مذاب (Pig Airon) به دست‌ می‌آید. در مرحله بعد آهن خام در یک کانورتر به فولاد مذاب تبدیل گردیده، کربن و ناخالصی‌های دیگر آن به کمک اکسیژن خارج و فولاد خام تولید می‌گردد.

روش دوم تولید فولاد، استفاده از کوره‌های الکتریکی و ذوب مجدد قراضه آهن و آهن اسفنجی می‌باشد. با وجود آنکه بیشتر تولید فولاد خام در جهان به وسیله روش کوره بلند تولید می‌شود. اما استفاده از کوره‌های الکتریکی بدلایل زیست‌محیطی، استفاده از قراضه آهن و آهن اسفنجی، سرمایه‌گذاری کمتر، زودتر به بهره‌برداری رسیدن، بهره‌برداری راحت‌تر و … توجیه‌پذیرتر می‌کنند که مورد نظر این پروژه است.

اطلاعات پایه طراحی

پروژه تولید شمش فولادی در شهرک صنعتی نیزار استان قم براساس اطلاعات پایه زیر طراحی و اجرا می‌گردد.

  • تقویم کاری
زمان تقویمی 8760 ساعت در سال
زمان در دسترس برای تولید 7920 ساعت در سال
روز تولید 330 روز در سال
تعداد شیفت 3 شیفت در روز
ساعت کار 8 ساعت در شیفت
  • ظرفیت تولید
ظرفیت کوره 15 تن (8.9 تن در ساعت)
راندمان تولید 0.85%
ظرفیت تولید فولاد خام 60000 تن در سال
  • مواد اولیه
آهن اسفنجی 23500 تن در سال
آهن قراضه 41500 تن در سال
انواع فرو آلیاژ 1600 تن در سال
  • محصول تولیدی

تولید شمش فولادی (بیلت) با ابعاد 100×100، 130×130 و 150×150 میلیمتر و با طول 6 متر با دانسیته 7.65 کیلوگرم بر دسیمتر مکعب و با وزن ماکزیمم 775 کیلوگرم با گرید:

برای تولید میلگرد آجدار ساختمانی با استاندارد دین 488 3SP, 5SP

  • مشخصات جغرافیایی و محیطی
ارتفاع محل اجرای پروژه از سطح آب‌های آزاد 1452 متر
متوسط دمای محیطی حد‌اقل 15- درجه C حد‌اکثر 42 درجه C
میانگین رطوبت منطقه 53 درصد
حداکثر سرعت وزش باد 31 متر بر ثانیه
آلودگی محیطی گرد و غبار محلی
جهت وزش باد غالب 360 درجه – جنوب غربی به شمال شرقی
  • استاندارد اجرایی
سیستم اندازه‌گذاری متریک
طراحی مکانیزم‌های مکانیکی و برقی دین و آی ای سی
رنگ تجهیزات رال
هوای فشرده و هیدرولیک GAS
سر و صدا ISO

تأسیسات زیربنایی

نظر به مشخصات فنی کوره ذوب القایی با فرکانس متوسط و ظرفیت 15 تن با ترانس 6000 کیلو وات و ترانسفورماتور 7200 کیلو ولت آمپر مفروض و همچنین ماشین ریخته‌گری تک‌شاخه و قابل توسعه به دو شاخه با قالب منحنی 11/6 به شرح زیر می‌باشد:

  1. محوطه

برطبق پلان فشرده زیر محوطه‌ای با ابعاد 150×140 متر برای این پروژه با در نظر گرفتن طرح توسعه برای کوره دوم و اضافه شدن شاخه دوم ریخته‌گری مشروط بر آماده‌سازی قراضه در خارج از محوطه کارخانه لازم است.

  1. برق

شبکه خط انتقال برق 20 کیلو ولت دو مداره و ایجاد پست پاساژ با ظرفیت 7000 کیلو وات برای مرحله اول پروژه و 13500کیلو وات برای بخش نهایی از جمله ضروریات پروژه است.

ایجاد نیروگاه یا مولد برق در جوار یا درون واحد تولید شمش با حداقل یک مگاوات برای مرحله اول و دو مگاوات برای مرحله دوم نیز ضروری است. میزان مصرف انرژی: KWh/ ton 580 در دمای 1600 درجه سانتیگراد بر‌آورد می‌گردد.

  1. آب

آب مصرفی پروژه به ازای هر تن تولید معادل 850 لیتر بر‌آورد می‌گردد. تأمین این حجم از آب از شبکه شهرک در نظر گرفته می‌شود.

  1. گاز طبیعی

گاز مصرفی پروژه در فر‌آیند تولید منحصر به پیش گرم پاتیل، تاندیش، برشکاری قراضه و شمش و بصورت عمومی برای سیستم گرمایش می‌باشد که از شبکه شهرک با نصب ایستگاه تقلیل فشار 2000 متر مکعبی در ساعت تأمین می‌شود.

  1. ساختمان تولید

ساختمان تولید شمش فولادی از سه‌دهانه تولید می‌شود:
دهانه اصلی تولید مذاب و ریخته‌گری (SMS BAY)
دهانه دپو شیفتی و بارگیری قراضه (SCRAP BAY)
دهانه تخلیه و انتقال بیلت تولیدی از بستر ریخته‌گری (BILLET BAY)